onsdag 2 december 2009

Kampong Glam


Under ledning av Claudia Klaver fick vi Sweor som hade anmält oss till turen en tre timmar lång guidning av Kampong Glam distriktet eller som vi hittills har kallat det Arab street. Hon pratade mycket om Islam och att det finns 71 stycken moskér i Singapore. Nu har regeringen förbjudit böneutrop, så även för andra samfund. De kristna kyrkorna får inte heller ringa i sina klockor. Lika för alla alltså.




Här över ser ni när det är dags för en rättrogen muslim att be. Och nedanför fick vi veta att alla ska vara med och skänka saker till olika ändamål och när moskén byggdes skänkte de fattigaste glasflaskor som man har dekorerat med.



Dessa torkade blad betyder "Välkommen".


Ordet Glam betyder träd och detta trädet är ett "Glam tree". Förr användes barken till att skriva på och man finfördelade den också och använde den som tätning av båtar. Av bladen kan man få en härlig olja som påminner om eukalyptus.



Innan Sir Raffles kom till Singapore var det styrt av en sultan. Det var väldigt invecklat och konstigt hur de hade bytt och bytt tillbaka under tiden som gått, men en sonsonen hade iallafall byggt detta palats.


Så långt in som på 1990-talet var detta ett förfallet ställe, men nu hade regeringen gått in och tagit över skötseln. Nu var det museum bla.


Som avslutning efter att vi gått och fått några tittar in i affärer på typiska muslimska föremål kom vi åter till en moské. Denna moské var lite speciell då den hade en begravningsplats på baksidan, den var också byggd till minnen av en kvinna.



Hela området är som utfylld mark gav vika lite när man byggde tornet, så det började luta. Nu har det stabiliserat sig men lutar fortfarande.


Vet ni hur man ser skillnaden på kvinnliga och manliga gravar? Jo, den manliga gravutsmyckningen är rund och kvinnans är flat. Vi fick vet att det inte får vara några guda avbilder i moskér och att män och kvinnor inte ber på samma ställen för att man inte ska frestas av det motsatta könet.

1 kommentar:

  1. Hej Sara och familjen!
    Vad du får vara med om mycket. Måste vara kul med dessa guideade utflykter.
    Här i Stugunäs har det då äntligen slutat att regna och blivit lite kallare. Var på stan i går em, sen till mormor då pappa var på ett möte på Täfteborg. I morgon ska jag som fackombud bjuda min arbetsplats på glögg och pepparkakor. Förresten det ser ut att ha blivit en hel del pepparkaksbak för er!! Gammelfarmor Ruths recept på export kan man säga!

    Som vanligt när jag skriver till er så sover ni nog sött och ni ska ha en bra fortsättning på veckan!

    Kramar från mamma och pappa

    SvaraRadera