måndag 30 augusti 2010

Det man inte...


...har i huvudet, får man ha i benen. Gammal klyscha, jag vet, men idag stämde den in. Karl kom hem utan läxmapp och då var det bara att för oss att åka tillbaka och hämta den. Tyvärr kom inte all läxa hem ändå, tisdagen lär blir riktigt rolig!

Annars är det bara bra. Karl och Elsa är pigga och går i skolan, Anders jobbar och jag har försökt sätta in mig i mitt uppdrag. Middagen avnjöts på Kopitam, där efter gick vi till bokaffären och köpte nya läsböcker till barnen. De lånar i och för sig böcker på skolan men de stämmer inte alltid överens med deras läsförmåga och när de ska läsa 15 till 20 minuter varje dag går det åt många böcker.

söndag 29 augusti 2010

Cykling och bio


Idag mötte vi upp med familjen Svensson nere på East Cost för en härlig lunch. Vi vuxna njöt då det strax innan vi kom dit hade regnat, var det skönt i luften och inte så mycket folk i rörelse. Barnen var lite mer rastlös och Elsa fick lov att hyra en cykel och cykla runt lite.


Precis efter regnet, så ser det inte ut i vanliga fall.

På kvällen smet jag och Anders ut på bio, här har de något som heter Gold Class. Där får man sitta i fåtöljer med fotstöd, bli serverad öl och vin i salongen. Riktig lyx! Och kan ni tänka er, vi njöt!

lördag 28 augusti 2010

Selamat Hari Raya


Dagen började med att Anders åkte iväg och åkte skridskor med några arbetskamrater. Vi andra stannade hemma och stökade undan. Sedan träffades vi alla vid MRT stationen Paya Lebar. Alldeles utanför hade de en stor markand där vi gick runt under en stund. Det är snart dags för en röddag Hari Raya har enligt Anders något med muslimernas slut på fasta. Vi var lite nyfikna på det "Malaysiska byn" som också finns där.

Någon dräkt som ni tycker passar?


Eller kanske en ringklocka?


En bild från Malaya village.


Dekorationer som hängde över gatan.


Mycket mat fanns det att välja på i området.


Inte speciellt mycket starka dofter förekom det. Barnen klarade av vistelsen riktigt bra. Var sin "skit" sak fick det köpa och var glada och nöjda när vi åkte hem. Middagen har avnjutits på Brasiliansk restaurang som Karl valt. Detta fick han göra därför att han precis fyllt år.

Karl säger tack!


Karl vill säga tack till alla som har gratulerat och uppvaktat honom på hans födelsedag. Ingen nämnd och ingen glömd. Till Mathias, Karl fick en Lego Star War minsvepare och en Ipod-spelare med inbyggd väckarklocka. Den kan man se bakom honom på kortet.

torsdag 26 augusti 2010

Karl 10 år!


Idag är en stor dag, Karl fyller 10 år! Det är helt otroligt nu är det tvåsiffrigt... Dagen började med att vi gick upp och sjöng för honom. Han fick sina presenter och vi åt alla fyra frukost tillsammans.

På eftermiddagen fick jag åka till skolan för att ge Karl kakorna som han hade önskat att få bjuda sina klasskamrater på. Det blev väldigt uppskattat och alla gillade dem! Innan dess hann jag också förbi och titta in i Elsas klassrum.


I Karls klass var de idag 10 stycken elever, vilket lugn och vilket privilegium.



På kvällen blev det pizza från Pizza Hut och Gudruns chokladtårta! En riktigt härlig dag.

onsdag 25 augusti 2010

Fyren brinner!



Klockan är mycket och jag är trött, vill dock visa er den fina OS-elden som brinner här i staden. Den släcks i morgon då spelen är över. Jag tog mig några timmar nu i kväll och var ute och fotograferade den. Kommer fler bilder i morgon, god natt. I morgon är en stor dag!

tisdag 24 augusti 2010

Målning


Att det byggs många hus i Singapore är vi väldigt vana att se. Det är byggkranar nästan överallt, men att det även repareras och underhålls tycker jag är svårare att se. Men idag när jag stod ute på balkongen upptäckte jag att det faktiskt händer lite i vår omgivning. Att måla ett tegelhus känns för mig onödigt och hur husen på bilden nedanför kommer att se ut när målningsarbetet är klart, återstår att se.


Dessutom låter det som att någon är på väg in i vår lägenhet, men så är inte fallet. Kanske är de och borrar i lägenheten ovanför? Eller i huset brevid? Har ingen lust att sitta kvar här iallafall, det låter förskräckligt...

söndag 22 augusti 2010

Baddag

Vi vakande hela familjen idag runt halv 10, solen sken och vad ska man då hitta på? Karl var som vanligt inte sugen på att göra något speciellt men Elsa ville att vi skulle åka till Wild Wild Wet. Det är riktigt länge sedan vi var där och därför vann det förslaget. Trots visst motstånd har vi (alla) haft en toppendag! Det blev bad i 4 timmar och till min stora förvåning var det knappt några besökare där. Toppen, då slipper man stå i långa köer och får åka så mycket mer!

Kräftskiva


Igår hade vi en trevlig kräftskiva med de svenska familjerna som bor i Singapore och som Berg har skickat hit. Det var fullfart och tiden gick fort. Barnen roade sig på sina sätt (film, lek, bad mm) och vi vuxna kunde relativt lugnt sitta ner och prata. Vår svenskleverantör (IKEA) har fina i kinesiska kräftor, precis sådana som vi vill ha dom och Jenni hade fixat räkorna!

fredag 20 augusti 2010

Pizza och film = fredag?

Idag är det fredag och Karl fick stanna hemma. Det har varit mer snuva än hosta och nu på kvällen är det inget. Alltså går det åt rätt håll. Elsa har varit i skolan och visar inga förkylningssymptom.

Jag har varit till Tina som är medlemsansvarig i SWEA idag. Där har jag fått veta vad jag kommer att ta över för några uppgifter. När jag (innan sommaren) fick frågan om jag skulle vara intresserad kände jag att jag inte hade någon anledning att tacka nej. Nu kommer jag att ta över i månadsskiftet och det känns roligt att ha någon ytterligare uppgift att ägna mig åt!

Till middag blev det hemlevererad pizza och efter det hyrfilm. Jag och barnen har sett "The golden compass" medans Anders har förberett för cyklingen i morgon.

torsdag 19 augusti 2010

Ungdoms OS


Elsa är den enda i vår familj som kan stoltsera med att ha varit på Ungdoms OS. Jag är grymt avundsjuk, hade själv velat gå. Nu var det så att alla föräldrar i hennes klass hade anmält att de kunde följa med, så fröken fick ta ut 3 stycken denna gången. Elsa tyckte att det var sådär, men är ändå nöjd. Nu fick jag och Karl som är hemma idag för sin hosta och snuva nöja oss med att titta på TV. Till vårt stora nöje kunde vi se Elsas fröken och strax bakom henne den svenska flaggan (som troligtvis hölls av Elsa), men Elsa kunde vi inte se.




onsdag 18 augusti 2010

Nu kan vi se ut!


Idag var det äntligen dags för mig och Elsa att åka till Lena och få våra hår klippta. Elsa har inte klippt sig sedan i maj och höll knappt på att se pga av att hennes lugg var så lång. Även min lugg var i stort behov av en kapning. Elsa fick klippa sig först och medans jag blev klippt stod hon och väntade men tyckte att det var lite tråkigt. Då säger Lena (som är singaporean men utbildad frisör i Göteborg) att någon av de andra som inte är upptagna kan göra något med Elsas hår. Elsa tyckte att det var roligt och så här har hon aldrig blivit flätad förr!




I morgon är nog håret lika rakt som vanligt, men lockig för en dag är underbart!

TRÖTT


Ja, kära syster ibland är vardagen inte så spännande att skriva om. Får man så några kommentarer blir jag väldigt glad och lovar att jag ska försöka skärpa till mig. Det är väldigt roligt att se/läsa att det finns några som följer bloggen. Ibland känns det som att skrivandet blir ganska upprepat.

I morse var Karl väldigt trött, han påstod att han hade varit vaken lång tid innan klockan ringde och det är något som vi inte kan kontrollera sanningshalten i. Nu försökte han gå och lägga sig flera gånger innan det var dags att gå ner till skolbussen. Jag blev inte speciellt förvånad när skolsyster ringer från skolan 15 minuter efter den har startat och säger att Karl är hos henne och att han kan inte hålla uppe ögonen och koncentrera sig. Jag fick prata med honom och sa till på skarpen att om han trodde att jag skulle hämta honom skulle vi ta med oss allt som de skulle gå igenom idag hem. Han ska inte tro att han bara kan gå hem.

Jag fick honom att gå tillbaka till klassrummet och hade inte tröttheten gått över till snackrasten skulle han ringa till mig och vi fick ta beslut vad som skulle hända då. Nu har han inte ringt och jag tror att han har piggnat till. Det är bara att se om en timme då han är hemma. Jag och Elsa ska åka och klippa oss, så han får en ganska lång stund själv och i kväll ska han i säng tidigare... Han var i säng klockan 21.

måndag 16 augusti 2010

Cykeldag


När Anders och hans arbetskamrat Lucas kom fram till Pulau Ubin vräkte regnet ner. Ett helt vanligt singaporeanskt regn. Bara att vänta ut. De två hade tagit en semesterdag för att åka över till den lilla ön som är en del av Singapore för att cykla mountinbike. Vad jag förstod på dessa två herrar var de mer än nöjda med dagen, trots regn.


Lucas i aktion.



Till Pulau Ubin tar det cirka 10 minuter med färja. Man ser Singapore i fjärran. Vi övriga i familjen har ännu inte varit där men Karl ska dit med årskurs 4 nästa månad. De kommer att ha hajk och sova över två nätter.



Till min stora förvåning verkar ön vara ordentligt kuperad. Barnen har varit i skolan och jag har kört ett Body Pump pass. Får väl känna hur det känns med träningsvärk för oss vuxna i morgon. Resten av Lucas familj kom till oss på kvällen och vi gick ut för att äta middag tillsammans.

söndag 15 augusti 2010

Slappar helg



Vi har haft en riktigt skön och avslappnande helg. Inga måsten, vilket har varit skönt. Men det jag vill skriva om är att just nu flaggas det som aldrig förr i Singapore. Som vanligt till nationaldagen är landet prytt med flaggor och de har de inte plockat ner ännu och som extra krydda invigdes Ungdoms OS igår och OS-flaggorna vajar i kapp med landets flagga.

För ett par kvällar sedan hade vi en sådan här vacker måne. Tycker ni i Sverige att den ser lite konstig ut? Kanske det men så här är den nära ekvatorn.

torsdag 12 augusti 2010

Grattis Eivor!


Grattis faster Eivor på födelsedagen. Hoppas att du har det bra och att du får dig en tårtbit! Här i Singapore skickar vi varma gratulationer.

Idag har vi alla varit på benen och mår bra. Jag och barnen har varit en lång stund i poolen efter läxor och middag och Anders har varit ute och cyklat.

onsdag 11 augusti 2010

Hosta

Barnen åkte glada iväg till skolan i morse. Jag tog mig en härlig och varm långpromenad. Efter dusch fick jag kaffe hos Katja och döm om min förvåning när telefonen ringer och det är från skolsyster på skolan. Karl var hos henne och hostade rejält, jag frågade henne om hon tyckte att jag skulle hämta hem honom och det gjorde hon. Så det var bara att åka iväg. När vi kom hem tog jag febern som var på 37.6. Han vilade på soffan, hostade av och till i en timme och sedan har han varit precis som vanligt... Jag blir galen, men i morgon får han inte vara hemma.

På kvällen möttes jag, Karl och Anders på ett shoppingcenter för att försöka få tag på ett par skor till Karl. Det är helt hopplöst att försöka för det finns inga skor som passar hans fötter. Dessutom behöver han nu storlek 37 och det är visst något mitt i mellan barn och vuxen och att prova ett par tjejskor finns inte på kartan...

Rättelse

Det jag skrev om i gårdagens inlägg var helt fel. Enligt Anders som är den som har bäst koll på vad som händer i detta samhälle vi lever i var det något som kallas för Hungry ghost festival eller 7 month festival. Då eldar men papperspengar och ställer mat på altare som välgörenhet till de döda som man inte är släkt med. Det sägs att både himmelens och helvetets portar är öppna i en månad.

tisdag 10 augusti 2010

Dagen efter och skolan börjar


Igår firades det ordentligt i Singapore och denna syn mötte oss i morse när vi var på väg till skolan. Det var skräp (som inte hade blivit bränt, de bränner papper som en slags symbol) överallt på gatan. Nu på kvällen är det mycket bättre!

Barnen har börjat skolan igen efter sommarlovet. Det var två lite osäkra barn som kom in på skolgården men när klockan ringde och deras fröknar kom ner för att hämta upp dem såg de mycket mer harmoniska ut. Jag följde med dem till skolan bara för att de skulle få en trygghet, bussen fick de ta hem. I morgon är det buss som gäller. Jag blev lite förvånad att de var så många barn borta i båda klasserna, men de är väl några som tar lite längre lov eller kommer att börja senare på terminen.

måndag 9 augusti 2010

Singapore 45 år!



Idag firar vi att Singapore är 45 år som självständig nation. Det är helgdag och i eftermiddags började firandet, både live och på TV. Vi har sett paraden och fått oss en maktdemonstration av både fordon och fyrverkerier.




Jag och Anders tog oss en promenad på eftermiddagen och vi möttes av nästan folktomma gator. Så brukar det i normala fall inte vara, men vid "röda" dagar är folk är det mycket färre människor som är ute i farten.

söndag 8 augusti 2010

Istana park


Under endast några dagar varje år har parken Istana öppet. I parken ligger presidentens residens. Förra gången vi försöket att göra ett besök hade vi tagit fel på dagen, men inte idag. Mitt i staden ligger denna oas. Träd, golfbana, dammar och vackra planteringar bjöds vi besökare på.




Hård bevakning, alla besökare fick gå igenom metalldetektorer för att komma in i parken.



I morgon firar Singapore 45 år som självständig nation och ett partytält var uppsatt. Lite suspekt att se dessa ljuskronor utomhus.


Presidenten har en egen flagga och den har månen och stjärnorna med men den är enbart röd. Det var tyvärr fotograferingsförbud inne i huset.


Det var så varmt idag att det var jobbigt att vara ute...



Så det blev ett besök på en glassbar för att svalka oss.